България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат от БСП за кризата: ЕС реагира бързо със средства и финансирания

"Трябва да представим проекти и държавна стратегии", заяви Цветелина Пенкова

01.07.2020 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. Междувременно ЕС публикува списък с 14 държави, за които ще отвори отново границите си от 1 юли. 

"С отварянето на границите в началото имаше проблем с някои държави, които си позволиха да затворят своите граници и да ограничат доставките на стоки от първа необходимост в голяма част от Европа. Европейските институции реагираха много бързо и навреме. Това беше ясен знак, че такова поведение в рамките на Съюза е недопустимо", каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че е имало доста критики по отношение на реакциите и по какъв начин трябва да се справим. 

"Това беше безпрецедентна и неочаквана ситуация, в която попаднахме. ЕС успя да реагира сравнително бързо както по отношение на средства, така и финансиранията, които бяха пренасочени и предвидени за бъдещето", коментира Пенкова.

Евродепутатът от левицата допълни, че в момента има 3 основни приоритета, които всяка една държава трябва да заложи в националните планове. 

"На първо място са проекти, свързани със зелената сделка или т.нар. екологична икономика на бъдещето. На второ място, тези проекти трябва да бъдат обвързани с иновации в сферата на дигитализацията. Технологиите могат да ни помогнат много да се справим с такъв тип ситуации. Третият критерий е върховенството на закона. Това беше един от основните критерии, по които ще се разпределят тези средства и е заложен много активно между държавите членки", каза още Цветелина Пенкова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в следващите минимум година и половина темата за разпределянето на средства ще е основна.

"В момента се разглежда възможността за единен общ механизъм, който също ще следи по какъв начин се спазват проевропейските ценности. На този етап държавите, които биват най-силно критикувани от страна на европейските институции, са Унгария и Чехия" каза още евродепутатът.

Пенкова добави, че твърдата и категорична позиция на България трябва да бъде обединена позиция от страна на държавата и бизнеса.

"Трябва да представим проекти и държавна стратегии, които говорят за бъдещето развитие", категорична е тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК