България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Полицаите готвят протест, безкомпромисни са в исканията си

Предложенията им са за промяна в ръководството на правно-нормативната дирекция

29.06.2020 | 08:55 Редактор: Ивет Арабова

Двамата задържани висши служители на ГДБОП остават в ареста. Те са обвинени в подпомагане на наркотрафика у нас и в чужбина. Съдът реши, че за третия задържан - служителка от МВР, няма достатъчно доказателства и я пусна на свобода. На този фон служителите в МВР готвят протест. 

"Нашите искания нямат връзка с последните събития в МВР. Протестът се очертава да бъде на наша любима дата - 5 юли (бел. ред. - професионалният празник на служителите в МВР). Тази седмица ще опитаме да не се стигне до протест, но това много зависи от МВР и от разбирането", обясни в ефира на "България сутрин" председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов.

Той обясни, че са предложили промяна в ръководството на правно-нормативната дирекция.

"Те са носители на сериозен стрес, проблемът с тази дирекция е доста сериозен и от много време. Лесно е да се докаже тежкият дефицит на компетентност там. Ние не се месим в управлението на МВР, а показваме на министъра къде нещата много тежко куцат", подчерта Кузманов.

Според него много сериозно се нарушават социално-икономически права - като това със заплащането на нощен труд.

"От около 5 години имаме проблем с един правен вакуум - извънреден труд в делнични дни не се компенсира по никакъв начин. Годишно могат да се получат такива 100-150 часа, ние имаме нужда и от възстановяване. Проблемът не е политически, но ние категорично посочваме, че има проблем в нашите отношения", отбеляза Илия Кузманов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Днес служителите ще сезират министър Младен Маринов и ще очакват резултати до сряда.

"След неделя ще преминем и към регионални протести, ще бъдем много упорити. Няма да спрем, докато не се получи това, което сме казали", каза председателят на СФСМВР.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 10
Ганю Балканский
преди 2 седмици
Най-гнусната и корумпирана шайка излиза на протест. Сигнализирай за неуместен коментар