България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо ромските махали станаха огнища на коронавируса?

"Незаконно се затварят ромските квартали", коментира Огнян Каменов 

24.06.2020 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Задълбочава се проблемът с разпространението на коронаворуса в ромските махали. На няколко места у нас пламнаха огнища именно в ромските квартали, където противоепидемичните мерки не са на особена почит.

"Много често там са най-големите проблеми. Това са хора, до които българските новини не достигат. За да влезете в квартала в Нова Загора, вие трябва да имате преводач на турски, за да говорите с хората. Всеки път чувам, че най-много заболели има в София, и то не в ромските квартали. Незаконно се затварят ромските квартали", коментира пред Bulgaria ON AIR Огнян Каменов, който е зам.-председател на фондация ''Здравни проблеми на малцинствата''.

Секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори посочи, че единственото направено е изолация на ромските квартали. Според него мерките са продължили доста дълго и някои от ромите са започнали наистина да гладуват. Каменов е на мнение, че е трябвало да бъдат закарани водоноски, тъй като в ромските квартали има цели улици без водоснабдяване.

"Имаше препоръка здравните медиаторите да бъдат в местните щабове. Това се случи в много малко общини. Във Велинград и възнаграждения не им платиха за това, че са на първа линия. В Ямбол искаха да бият здравния медиатор. В Бургас пуснаха водата, опростиха им плащанията, здравните медиатори бяха в щаба и там проблем няма", даде пример гостът на Златимир Йочев.

Каменов отбеляза, че 90% от здравните медиатори живеят в тези квартали, припознати са и могат най-лесно да достигнат до хората. По думите му най-големите проблеми са на местата, където ромите четат фалшиви новини във Facebook и разпространяват страшни слухове.

"Някои пастори събираха хората без предпазни средства. Имаме много здравни медиатори, които също са пастори. Ходят в кварталите с шлемове и маски, за да убедят хората, че проблемът е сериозен. Издирваха хора. Един медиатор е починал, има няколко заболели", каза още секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори в студиото на "България сутрин".

"В Германия успяват и хигиената да е различна, всичко. Те и българите се променят в чужбина. 90-те години България изгуби цели поколения, които са абсолютно неграмотни и необразовани", заключи Каменов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
obserever
преди 3 години
правилно , ако затворят кварталите не могат да берат Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е истински кошмар. Толкова години неглижиране на проблема и сега купища необразовани хора с почти инстинкти на животни.. Страшно, гадно и безумно положение за всички! Сигнализирай за неуместен коментар