fallback

Кой ще плаща за PCR тестовете - болниците, НЗОК, МЗ?

"Не са предвидени средства за тези изследвания", заяви главният секретар на БЛС

23.06.2020 | 08:45 Автор: Тодор Петров

Нарушени ли са правата на пациентите при задължителен PCR тест за коронавирус при прием в болница и кой плаща за тези тестове? От УС на БЛС вчера излязоха с позиция срещу разпространеното от Министерството на здравеопазването съобщение, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

"Болниците не трябва да плащат, защото не са предвидени средства за заплащане на тези изследвания. В бюджетите на болниците и НЗОК такива пари не са предвидени. В Здравната каса има резерв, който ние от 15 години говорим, че е за екстремни ситуации. Може да се вземат пари и от бюджета на Министерството на здравеопазването", заяви главният секретар на БЛС Стоян Борисов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че около 2 млн. годишно са хоспитализациите у нас. Около 1 млн. хоспитализации ще бъдат по-малко при тази обстановка, прогнозира Борисов. 

"В частните лаборатории едно изследване варира около 100-120 лв. Разумна цена е около 60-80 лв. за един PCR. При 1 млн. хоспитализации това означава 60-80 млн. лева", каза още той в студиото на "България сутрин".

"Изключително много намаляха случаите на прием на пациенти с всички други заболявания. Хората ги е страх да отидат в болница, за да не се заразят. Вероятността човек да се зарази с коронавирус в болница е много по-голям. Искаме с подлагането на тест хората да бъдат сигурни, че е най-безопасно да отидеш там да се лекуваш", обясни главният секретар на БЛС.

И бе категоричен, че няма никакъв натиск върху здравната ни система. По думите му имаме подготвени около 1600-1700 легла в интензивните отделения и около 6000-7000 легла за по-леко болни от коронавирус. Не сме имали повече от 451 хоспитализирани наведнъж, изтъкна Борисов и настоя, че здравната ни система е достатъчно добре подготвена.   "Много от предишните заповеди са променени под наше влияние. Разумно е на обществени места при изостряне на ситуацията... Не е никакъв проблем да се носят маски на обществени места", коментира още главният секретар на БЛС.

Стоян Борисов разкритикува остро оборудването и превръщането на многопрофилни и спешни болници в инфекциозни такива. Той не е убеден, че бързо ще се намери ваксина за Ковид-19 и даде пример със СПИН, за който се е твърдяло, че ще има ваксина до 2000 г.

"За нас е важно колко болни има в инфекциозни отделения. При 11 болни не може да говорим за втора вълна", каза за финал гостът на Златимир Йочев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback