България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изоставени деца се хранили от гробище, родителите им избягали в чужбина

Коментар на председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова

17.06.2020 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

Колко и какви сигнали за тормоз и насилие са подадени на горещия телефон, който вече е под управлението на Агенцията за закрила на детето? Увеличили ли са се сигналите за трите месеца на изолация? Отговорите на тези въпроси потърсихме в "България сутрин" от д-р Елеонора Лилова, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

"Телефонната линия е 116 111, тя винаги е била под управлението на ДАЗД, а се обслужваше 10 години от фондация. Дълги години консултантите бяха наети от фондация "Анимус", хиляди съдби са били обслужвани от тях. От около година обмисляме как ДАЗД да поеме този център за обаждания, както е записано в Закона за закрила на детето", заяви Елеонора Лилова.

Председателят на ДАЗД съобщи за изключително тежък случай на две изоставени деца, чиито родители са заминали да живеят в чужбина. Децата, на 8 и на 11 години, са оставени без храна и са били принудени да се хранят от местното гробище. Сигналът от тях идва през май, а за телефона разбират от друго дете, което ги съветва да се обадят. При сигнал и от кмета се потвърждава, че това не е шега. 

Настанени са в център за настаняване от семеен тип. От ДАЗД все още не са се свързали с родителите на изоставените деца. Сезирана е местната комисия за борба с противообществените прояви. Социалните работници са оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре

"Най-естествената среда е децата да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите да им бъде обяснено, да се видят причините да изоставят децата. Мястото на децата е при семейството", подчерта д-р Лилова пред Bulgaria ON AIR

За последния месец изоставените деца са 9, в предходния месец случаите са били 4.

Според д-р Лилова подобреният софтуер на телефонната линия отговоря на всички съвременни изисквания, а гражданите могат да се чувстват спокойни, тъй като информацията е напълно конфиденциална. Подобреният подбор на консултантите е изключително важен акцент, отбеляза тя.

"Поехме линията от 1 май. По време на пандемията все още "Анимус" обслужваше линията. Децата между 13 и 17 години са най-активни. Споделят типично детските си вълнения, приятелствата между момче и момиче. Новите консултанти предразположиха децата да не звънят с шеги и пробвания на линията. Около 3 пъти намаляха тези шеговити обаждания", каза още председателят на ДАЗД.

За 2019 г. сигналите и консултациите на телефонната линия са над 51 хил. 4230 са обажданията за любовни проблеми, 1479 са за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи.

"В последните месеци не се наблюдава специално увеличаване на случаите на насилие, но има повишен интерес към информация как да решават своите семейни проблеми. Линията е като анонимен приятел за децата и възрастните. Обаждат се не само родители, а дори кметове на малки населени места", разясни д-р Лилова. 

Тя коментира и трагичния случай, при който две деца се удавиха в Бургас, скачайки от моста в морето. Предстои да бъде уточнено дали има нарушение от страна на Центъра за настаняване от семеен тип. Децата са излезли с разрешение да отидат в парка, но не са съобщили, че отиват на плажа. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Що за *** са тези "родители"?! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много тъжно, децата независимо какви са и къде са не заслужават такова отношение. Горките. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Карикатура на държав
преди 3 години