България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ансамбъл "Българе" е пред фалит заради Ковид-19

Ако държавата не създаде условия за танцовото изкуство, то ще изчезне до 10-15 г., посочи основателят на ансамбъла Христо Димитров

02.06.2020 | 09:40 Редактор: Александра Иванова

Хореографът и основател на ансамбъл "Българе" Христо Димитров е предложен от Министерския съвет да бъде награден от президента Румен Радев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство и за популяризирането на българските традиции и фолклор. На фона на това обаче ансамбълът е изправен пред изпитанието Ковид-19 и е пред фалит.

Хореографът Христо Димитров заяви пред "България сутрин", че ситуацията е безизходна.

"Искаме да сезираме обществото. Нещата започнаха да се отпускат, само не и за нас. Ако държавата не създаде условия за танцовото изкуство, то ще изчезне до 10-15 г.", посочи Димитров.

Изолацията покрай коронавируса затвори вратите на ансамбъла и хората, които са част от него не са танцували повече от три месеца. 

"Ако не танцуваш три месеца, са ти необходими три месеца да се върнеш. Трябва да се приложат мерки, настоящите не ни помагат. Би било полезно не да се дават помощи, а да се откупят спектакли", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Заплатите, които получават 70-те човека от ансамбъл "Българе", са благодарение на спонсори. Димитров сподели, че дори са срещнали помощ от техен болен безработен почитател.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК