България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще клекне ли Китай пред независимо разследване за коронавируса?

Над 120 страни вече подкрепят тази инициатива, обяви Цън Цон 

19.05.2020 | 08:53 Редактор: Тодор Петров

Укрил ли е Китай данни за коронавируса и ще допусне ли независимо разследване? Водещият съветник на китайското правителство за борба с коронавируса - Чжун Наншан, заяви в интервю за CNN, че властите на Ухан, където възникна епидемията, първоначално са се опитали да скрият мащабите на разпространение на инфекцията.

редполага се Китай да се съгласи на независимо и безпристрастно разследване. Над 120 страни вече подкрепят тази инициатива. За имиджа на Китай би било много отрицателно, ако се противопостави на такова разследване", обяви председателят на Съвета за икономически и дипломатически отношения Цън Цон пред Bulgaria ON AIR.

Той потвърди, че в страната има нови огнища на Ковид-19 заради китайски граждани, които са се върнали от чужбина. 

"На Китай му е време да обяви, че се справя с карантината, тъй като трябва да възстановява икономиката си. Икономиката би се сринала, ако не започне бавното ѝ възстановяване", подчерта Цън Цон в ефира на "България сутрин".

И отбеляза, че упреците към Китай са за некоректна статистика. Хората не вярват, че тези официално обявени цифри са коректни. Много хора казват, че Китай се е забавил с информацията, че СЗО не е компетентна по този въпрос, посочи Цън Цон.

Той очаква в следващите години да станем свидетели на вълна от декитализация. Виетнам и Индия отварят индустриални зони за производства, които досега са били установени в Китай.

"Индия може би ще бъде една горещите зони и ще се превърне в завод на света. Ще бъдем свидетели на корекция във веригата на доставките в следващите десетилетия. Европа не е нужно да произвежда всичко сама. Важно е да държи медицинското оборудване и някои от технологичните компании на своята територия", обясни Цън Цон.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Все някога истината ще излезе наяве. Сигнализирай за неуместен коментар