Как създаването на ваксина за Ковид-19 скара страните от ЕС, САЩ и Китай

Вашингтон обвини Пекин, че искат да откраднат техни проучвания

15.05.2020 | 17:46 Редактор: Александра Иванова

Политическо напрежение предизвика новина за създаването на ваксина за коронавирус и това кой ще може да я ползва първи - САЩ или ЕС. В същото време здравен експерт, уволнен от Тръмп, предупреди, че Съединените щати ще преживеят "най-мрачната зима в съвременната история", ако държавата не се подготви по-сериозно за коронавируса.

Здравният експерт Рик Брайт бе начело на американска агенция, която разработваше ваксина срещу коронавируса, но бе отстранен. Експертът твърди, че причината е сблъсъкът му с президента. 

"Бях прехвърлен на "по-ограничена и с по-малко влияние позиция" в националните институти за здраве, след като се противопоставих на идеята да се използва недоказаното лекарство хидроксихлорохин", посочи бившият ръководител на Американския биомедицински орган за разширени изследвания и развитие.

А френската фармацевтична компания "Санофи", която разработва ваксина, си навлече критиките на Франция, след като посочи, че Съединените щати са с предимство. Причината - направените американски инвестиции в проучванията. 

"Равният достъп до евентуална ваксина не подлежи на преговори", категоричен бе премиерът на Франция Едуард Филип.

Фармацевтичният гигант след това промени позицията си. Евросъюзът успя да осигури 8 милиарда долара от 40 страни и донори за ваксина и лечение на болестта.

Престрелки между Щатите и Китай за ваксините също не липсваха - Вашингтон обвини Пекин, че искат да откраднат техни проучвания. Няколко китайски фармацевтични компании вече започнаха клинични тестове върху хора.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК