България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как Словения се справи с Ковид-19 и обяви край на епидемията

Правителството намерило точната формула да мотивира хората да спазват правилата

18.05.2020 | 09:55 Редактор: Тодор Петров

Словения е първата държава, която обяви край на епидемията от коронавирус. Как страната се справи с Ковид-19? Отговор на този въпрос в "България сутрин" даде живеещата на 15 км от столицата Любляна българка Калина Белухова.

"Не бих казала, че беше взето нещо по-различно като мерки. Различното е, че хората тук са по-дисциплинирани и правителството намери точната формула да ги мотивира да спазват правилата. Словения е рядко населена и имаме пространства, които позволяват да не се задържаш вкъщи. Даже беше стимулирано излизането. Нашите съседи са на 200 метра от нас", разказа сънародничката ни.

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че са били затворени ресторантите, обществените места и детските градини, но индустрията не е спирала да работи. 

"Беше даже много весело, защото в определен ден в 18 ч имахме музикални изпълнения. Срещахме се с приятели, но не повече от 5 човека", отбеляза Белухова.

Тя подчерта, че правителството е започнало да работи още преди да дойде епидемията от Италия. Поставени са били шатри за взимане на проби за коронавирус. Още преди първия случай на Ковид-19 в Словения е бил въведен протокол с правила за работа на лекарите.

Калина Белухова каза още, че словенците протестират, тъй като действащият премиер не е избран и е наследил подалия оставка свой предшественик, а според тях манипулира и лъже населението. Станал е и скандал с предпазни маски, за които правителството е платило много по-висока цена, използвайки посредник за сделката.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Теодора
преди 3 години
Доста фабрики затвориха,дори сега не работят ба пълни обороти, така че това за индустрията не важи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Аз не виждам тук да беше по-различно Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ех, Бойко ще си изяде ушите от яд:Д Как е възможно някой да се е справил по-добре от него? Сигнализирай за неуместен коментар