България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нахиде Дениз: Турция прилага свой модел, заразата е под контрол

На първо време страната ще разчита на вътрешния туризъм

15.05.2020 | 08:46 Редактор: Ивет Арабова

144 000 са положителните проби на заразени с коронавирус в Турция, 4 000 са починалите. Нашата съседка плавно отслабва ограниченията. Границите на Турция с България и Гърция може да бъдат отворени на 1 юни, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка с коронавируса.

"Властите тук продължават да отчитат намаляване на леталните случаи, според тях заразата е под контрол. Турция прилага свой модел за справяне, който е комбиниран. Разхлабването на мерките става поетапно", каза за "България сутрин" журналистът Нахиде Дениз.

Вече се разрешава на гражданите над 65 г. да излизат в определени дни, същото важи и за децата под 14 г., моловете работят, но ресторантите и кафенетата са затворени.

"Около 85% от турците одобряват мерките, 40% казват, че не са излизали заради коронавируса. Джамиите ще останат затворени до 12 юни", допълни журналистът.

Тя обясни, че националният празник на Турция, който е на 19 май, ще се отбележи онлайн, поднасянето на венци и цветя в музея на Ататюрк ще става при спазване на дистанция и носене на маски.

По предварителни прогнози в Турция тази година се очакваха 53 млн. туристи. Как страната се готви за новия сезон?

"В Турция се подготвят много сериозно за новия туристически сезон, това е важно перо за икономиката на страната. Отварянето на новия сезон ще се прави контролирано и поетапно", обясни Нахиде Дениз в ефира нa Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че на първо време Турция ще разчита на вътрешния туризъм, а за външните туристи вероятно ще има отлагане във времето. Мотото за тази година било "почивката ще е на разстояние".

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg/Kerem Uzel

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 3 години
Толково, не адекватна журналистка, като тази не съм виждала. Първо, обеснява колко апокалептично е полужението в Турция и когато Кореспондентката иска да обясни и да опровергае твърденията й - то, тя я прекъсва. Тази Дама разбра ли, че в Турция има 18 млн. деца от 0 до 14 години?! Тя представя ли си какво количество хора са това?! Защо резултатите в Турция да не са добри? Учудват ме такива "капацитето". В заключетие - интервюто ме напрегна и натовари, защото не можах да получа нужната информаци Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Ще има ли оу инклузив или не както в Гърция? Сигнализирай за неуместен коментар