България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ириней Константинов: Нищо не може да убие театъра - нито вирус, нито война

Театър "София" подновява постановките си, билетите - изкупени за часове

14.05.2020 | 09:38 Редактор: Ивет Арабова

Заради епидемията от Ковид-19 театрите в цялата страната продължават да са затворени. Част от тях предоставиха на зрителите си онлайн представления, а други обмислят кои спектакли могат да представят през лятото на открита сцена.

Театър "София" подновява от днес своите постановки, а билетите бяха изкупени за броени часове. "Апетит за череши" е първият спектакъл, който ще зарадва зрителите. 

"Не сме допускали, че театрите няма да отворят отново врати. Ние го преживяхме най-емоционално, защото затворихме първи. На един актьор, ако му отнемеш възможността да играе, той се чувства като ограбен", каза за "България сутрин" директорът на театър "София" Ириней Константинов.

Той бе категоричен, че нищо не може да убие театъра - нито вирус, нито война, нито каквато и да е криза.

"Наред с удоволствието, че отваряме и ще се срещнем с публиката, имаме отговорността за тези, които влизат. Затова сме взели всички необходими мерки. Маски ще се раздадат, ръкавици, дезинфектант, столовете ще са в шахматен вид", добави Константинов.

Директорът на театъра разказа, че актьорите му се обаждали и го питали, и когато разбрали, че забраните ще отпаднат, театърът се изпълнил с хора с блеснали погледи.

"Разбирах всички колко са се мъчили през това време. Много е нужна нашата работа за хората, които се занимават с нея. Билетите за днес излетяха за 2 часа, за петък също свършиха, а за събота са наполовина", сподели Ириней Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй добави, че в големите театрални столици представленията не спират и през лятото и трябва да се разбере дали и у нас това може да е активен сезон за постановките.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК