България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да преболедуваш Ковид-19 и да родиш незаразено бебе в "Шейново"

Директорът на болницата д-р Румен Велев с интересен разказ пред Bulgaria ON AIR

12.05.2020 | 09:52 Редактор: Тодор Петров

Заразена с коронавирус жена роди здраво бебе в столичната акушеро-гинекологичната болница "Шейново". Там беше открито специално отделение за Ковид-19.

"Пациентката постъпи при нас на 24 април за раждане. При снемане на анамнезата е споделила на колегите, че в края на февруари и началото на март е имала грипоподобни симптоми. Колегите решават да ѝ направят бърз тест за Ковид-19, който показва положителен резултат за имуноглобулин G. Това показва, че тя се е срещнала с коронавируса и е образувала антитела. Хоспитализирахме я в този сектор, който изградихме за такъв тип пациенти", разказа директорът на "Шейново" д-р Румен Велев пред Bulgaria ON AIR.

Жената е родила чрез цезарово сечение в същия този сектор. Направен ѝ е и PCR тест, който е показал, че родилката е преболедувала Ковид-19. 

"Към този период не мислехме, че може да съществува такова нещо. Очевидно е, че в края на февруари е съществувал по нашите земи. Доста разширихме въпросите, които задаваме на нашите пациенти. Това ни е едно много важно сито, с което преценяваме на кои пациенти да правим тест", обясни д-р Велев.

Тестът на новороденото за Ковид-19 се е оказал отрицателен. Или майката не е образувала достатъчно антитела, или времето не е било достатъчно, за да се предадат на бебето. След месец бебето отново ще бъде изследвано в "Шейново", за да се установи дали то ще придобие имунитет от кърмата на майката.

Д-р Велев посочи в ефира на "България сутрин", че в акушеро-гинекологичната болница няма други пациентки с Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК