България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кола на "Гранична полиция", участвала в тежкото ПТП с 22 ТИР-а, била без "Гражданска отговорност"

Това обяви Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики 

12.05.2020 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

В края на извънредното положение и премахването на КПП-тата трафикът у нас се увеличи, а с това скочи и броят на тежките катастрофи. Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики заяви пред Bulgaria ON AIR, че основна причина за това са мерките, които по думите ѝ доказано не работят. 

"Обичайната реакция на властите е след поредния пътен инцидент да изпратят патрулни коли, които да следят за превишена скорост и пияни", отбеляза Русинова.

Тя се позова на статистика на МВР, в която се посочва, че към днешна дата през 2018 г. е имало 164-ма загинали в катастрофи, до 11 май 2019 г. е имало 153-ма загинали, а сега техният брой е 118. Според Русинова този спад не е толкова сериозен, тъй като хората бяха затворени и си стояха вкъщи, а имаше и повече контрол по улиците. 

"По време на извънредно положение стана инцидент с 22 ТИР-а на АМ "Марица", водещата кола е на "Гранична полиция". Начините на разследване на ПТП-то са твърде архаични. В този участък от магистралата са станали 23 тежки ПТП-та. За мой ужас установихме, че колата на "Гранична полиция" не е имала задължителна застраховка "Гражданска отговорност", обяви тя в "България сутрин"

Представителят на Европейския център по транспортни политики акцентира върху някои нередности около разследването на тежката катастрофа, при която загинаха двама души. Русинова изпрати до Bulgaria ON AIR документи, в които е описано, че колата на "Гранична полиция" е без валидна "Гражданска отговорност".

Тя обяви, че от Европейския център по транспортни политики ще направят независима инспекция. Русинова се е обърнала към главния прокурор с очакване той да гарантира, че случаят ще бъде разследван безпристрастно.

Събеседникът на Гергана Венкова коментира и фаталния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков. На червен светофар в столицата той бе ударен с много висока скорост от автомобил, управляван от Кристиан Николов.

"Проверихме силата на удара. Оказа се, че 10 пъти се увеличава силата, когато автомобилът се движи със 100 км/ч. От страна на общината има сериозна и адекватна реакция. Търсят варианти да се обезопаси този участък", обясни Диана Русинова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Никой не е застрахован от ПТП Сигнализирай за неуместен коментар