България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е ситуацията в огнището на Ковид-19 - село Осина?

Кметът на общината обясни, че има притеснение, но не и паника сред хората

12.05.2020 | 08:55 Редактор: Ивет Арабова

Новият епицентър на заразата от коронавируса у нас е село Осина в община Сатовча. Кметът на селото поиска то да бъде поставено под карантина. Ще се вземат ли драстични мерки в община Сатовча?

"Четирима от село Осина са в болницата в Гоце Делчев. От самото начало сме взели мерки, взехме специални помпи, за лекарите шлемове и екипи. По специалните мерки на РЗИ се изпълняват в село Осина", каза за "Денят ON AIR" кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Към днешна дата са 23-ма са заразените от селото, а вчера са били взети проби на още двама души, чиито резултати се очакват днес.

"Хората се контролират, има притеснение, но не мога да кажа, че има паника. Хората виждат трудността на проблема, но с тяхно съдействие мисля, че нещата са под контрол", добави Мименов.

Той настоявал селото да бъде карантинирано, но за момента това е било отказано.

"Карантинираните постоянно се контролират, хората са отговорни. Спазва се това нещо. Ще помогнем като община с костюми, дезинфектанти, шлемове, около 5 000 лева са събрани, които ще бъдат дарени на болницата в Гоце Делчев. С медицинския персонал е по-сложно", коментира кметът на община Сатовча в ефира на Bulgaria ON AIR.

Градоначалникът призова хората да бъдат отговорни и да не се повлияват от това, че "свободата е дошла".

Вижте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК