България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на БЛС: Инфекцията е опасна, нищо не е свършило

Според д-р Иван Маджаров ще трябва да свикнем да живеем с кризата

04.05.2020 | 09:17 Редактор: Наталия Тотева

Втори медик загуби живота си в битката срещу коронавируса. Д-р Нели Пандова е изписана след два отрицателни теста и поставена на домашно лечение, но състоянието ѝ се влошава и е приета в "Александровска болница", където е интубирана. Първият смъртен случай на починал лекар от коронавируса е на д-р Илияна Иванова от Сливен.

177 медици са заразени с Ковид-19 у нас до момента.

Правим всичко възможно, за да имаме картина в страната как стоят нещата с личните предпазни средства, дори във връзка с това, че трябва да разпределяме такива по кампанията ни за "Героите в бяло". Открихме телефон за сигнали, стартирахме анкета, в която призоваваме да се включат максимален брой от колегите. Целият цвят беше изправен пред криза за лични предпазни средства в началото на тази епидемия. И в България не достигаха такива. Това, което виждаме в момента, вероятно е опашка от началото.

Това заяви за "България сутрин" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му броят на заразените медици в момента се дължи на началото на епидемията, когато не е имало достатъчно предпазни средства.

"Не бива да се успокояваме, нищо не е свършило. Докато кризата не отшуми изцяло, поне на този етап, защото тя ще остане, ще трябва да свикнем да живеем в с нея", каза той за Bulgaria ON AIR

Всички трябва да помним, че това е инфекция, която е опасна. Още повече опасна за колегите, които работят на предния фронт. Не бива да се подценява по никакъв начин", добави председателят на БЛС.

Според д-р Маджаров вероятността за заразяване на медиците, които работят под натоварване, е голяма, затова не бива да се неглижират мерките за лична защита. 

Той посочи още, че семействата на починалите медици при тези два случая ще бъдат подпомогнати със сумата от 5000 лв. 

"Надявам се да бъдем свидетели в бъдеще на по-малко трагични случаи", добави председателят на БЛС.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ми във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Д-р Маджаров, моля ви. Вече друг тезис защитаваме. Осведомете се и стига сте тревожили добрите хора. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 3 години
Естествено, че не всичко е свършило, няма как да стане от днес за утре Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще трябва всеки съзнателно да се пази сам и да прецени какво може и не може да прави, в зависимост с кого живее и какви са му контактите.Аз например носех маска в транспорта и на работа още януари/февруари. Не заради корона вируса, а заради другия грип, защото имах рисков член в семейството.Ние сме възрастни ора, трябва да преценяме сами, не може някой да мисли вместо нас. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз имам респект към медиците, но прави впечатление, че лекарката е починала "след два отрицателни теста". Сигнализирай за неуместен коментар