България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сложи ли коронавирусът на пауза киноиндустрията?

Коментар на журналиста Георги Тошев

01.05.2020 | 10:36 Редактор: Ивет Арабова

Киноиндустрията към момента е стопирала всички свои дейности, а след затваряне на салоните премиерите на много нови заглавия не се излъчиха заради извънредното положение по света. Как пандемията промени и "Оскарите"?

"Филмовите творци и всеки един от нас се адаптира според новата ситуация. Неофициално се знае, че повечето филми ще се опитат да бъдат обединени в една обща платформа и да бъдат показани. Все още не се знае каква ще е тази платформа", каза за "България сутрин" журналистът Георги Тошев.

Той добави, че глобален филмов фестивал в YouTube ще обедини филмовите фестивали по света.

"Членовете на филмовата академия би трябвало да изгледат филмите за "Оскарите". В момента много от големите продукции са спрени или в постпродукция", коментира Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разкри, че много от продуцентите в Холивуд са обсъждали възможности как да се снимат дигитално филми.

"Има криза, Netflix обедини усилията си да подпомогне работещите във филмовата индустрия. Сега и тази индустрия е на стендбай, никой не знае кога тя ще бъде рестартирана. Киното е измислено така, че хора да се превръщат в звезди, а в момента всичко е много домашно. Новата ситуация ще роди нови сценарии, ново отношение", смята журналистът.

По думите му има получени субсидии и готови екипи за две български продукции, но те са в очакване. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК