България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

9 нови случая на Ковид-19 в Брестовица, блокада не била необходима

Дани Каназирева обяви в "България сутрин", че са взети изключително сериозни мерки

30.04.2020 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова

Още 9 души са заразени с Ковид-19 в пловдивското село Брестовица. С тях общият брой на болните става 22. Вече 24 часа ромската махала в селото е под полицейска блокада. 

Към настоящия момент няма необходимост село Брестовица да бъде поставено под карантина по примера на Банско. Това заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева в ефира на "България сутрин".

"Касае се от самото начало за вирус, затворен между 2 фамилии. Поисках да бъдат изследвани повече хора, именно за да обхванем всички и да не поемем риск за разпространяването в цялото село", допълни още тя.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR мерките, които са взети на място, са изключително сериозни, движението е ограничено и има засилено полицейско присъствие.

"Няма напрежение, хората съдействат, там не очакваме изненади", заяви д-р Ангел Кунчев на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. 

В Пловдив се очаква да бъде направено и масово тестване на случаен принцип. Ще бъдат изследвани около 1500 души. 

"В готовност сме да направим пълна организация. Методиката се изготвя изцяло от епидемиолозите и здравното министерство, така че всичките критерии ще бъдат представени като указания днес", обясни още Каназирева.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК