България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цветелин Кънчев настоява за много строга карантина в цяла България

Лидерът на "Евророма" изрази мнение, че трябва да има разбиране между полицаи и роми

17.04.2020 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

Напрежение в кварталите "Факултета" и "Филиповци" заради мерките срещу разпространението на Ковид-19. Вътрешният министър посочи, че там са насочени допълнителни екипи на Жандармерията, за да не се допусне ескалация.

Над 20 са заразените с коронавирус в тези квартали, по-първоначални данни. Появи се информация и за подготвяне на протест заради блокадата.

"Късно снощи имаше такива нагласи. Опитвам се с целия авторитет, с който разполагам, да ги убедя, че няма нужда. Не е подходящ момент за такъв протест. При събиране на много хора накуп рискът от разпространението на пандемията е много по-голям", коментира лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев в "България сутрин".

По думите му трябва да се прояви разбиране към полицаите и в никакъв случай да не се стига до сблъсъци, въпреки че някои от органите на реда превишавали правомощията си. 

Кънчев настоя за много строга карантина в цялата страна.

"Не само в ромските квартали, на нас ни трябват изключително строги мерки в цялата държава", категоричен бе лидерът на "Евророма" пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че хората в квартал "Факултета" живеят в чистота и спазват лична хигиена.

"Искам да чуя, че при ромите процентът на заболеваемост е по-голям. Досега не е казано такова нещо. Аз мисля, че процентно нещата се движат пропорционално. Вирусът не подбира. Ако някой си играе на ксенофобия, при вируса това го няма", заяви още той. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
eee
преди 3 години
"Вирусът не подбира" ... е ти откъде знаеш че пропорционално се движел ... Сигнализирай за неуместен коментар