България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо жените-лидери се справят по-добре с коронакризата?

Коментар на основателя и председател на борда на Move.bg Саша Безуханова

16.04.2020 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова

Коронакризата ще съкрати световната икономика с 3%, а шефката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че са нужни 8 трилиона за излизане от нея. На този фон се оказва, че жените-лидери се справят доста по-успешно с менажиране на кризата. На това обръщат внимание дори CNN и "Форбс". Те описват свързващите черти на лидерките, които ръководят Германия, Тайван, Нова Зеландия, както и 4 от скандинавските държави.

"Ние живеем в много специален период за света - време на ментална трансформация, време, в което се пренареждат всички системи - социални, обществени и политически. Време на раждане на нов свят. Жените имат инстинкта и опита да раждат нов живот и да го съпровождат в израстването му. Така че женското лидерство в политиката, бизнеса и управлението има много важна роля и тя ще расте в следващата година", каза основателят и председател на борда на Move.bg Саша Безуханова в ефира на "България сутрин".

Тя даде за пример министър-председателя на Норвегия - Ерна Солберг, която тя се обърна към децата в държавата и направи пресконференция без родители.

"Тя говореше за страха, за това, че е нормално ние и близките да се чувстваме притеснени в тази ситуация. Времето е такова, че няма място за противоборство и война. Има нужда от събиране на всички на сили, има нужда от партньорство за намиране на решения за продължаване на живота и пълноценно развитие на държавите. Жените се оказват доста адекватни с това, че говорят истината, те комуникират с всички инструменти с един щадящ начин, демонстрират любов", допълни Саша Безуханова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея икономиката на света ще бъде дигитално свързана в най-близко бъдеще.

"Ние живеем между дигиталното и виртуалното. Виждаме разпространение на дистанционните услуги по електронен път. Разтревожена съм, че съм правителството в България се забави и не даде специално място в мерките на тази индустрия. направиха го много европейски държави. В света има модели как да бъде подкрепена тази крехка, но изключително важна част на българския икономически терен", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 4 години
Абе е ми се струва, че са представителна извадка, за да се правят подони изводи. Сигнализирай за неуместен коментар