България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Околийски: Малка е ползата от носенето на маски от здрави хора

Според него трябва да се намери балансът между PCR и бързите тестове

03.04.2020 | 09:27 Редактор: Наталия Тотева

Необходимо ли е масовото носене на маски, за да предпазим себе си и другите от Ковид-19?

Ползата на носенето на маски от здрави хора е много малка. Това посочи представителят на офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски за "България сутрин".

"Излезе едно изследване, твърди се, че е репрезентативно - от САЩ, от университета в Масачузетс, където има твърдения за ефективността на носенето на маски от здрави хора. Тези резултатите ще бъдат разгледани от СЗО. Аз съм скептичен, че ще се стигне до препоръка всички хора да носят маски, защото доказателствата от науката досега показваха, че ползата от носенето на маски от здрави хора е много малка", обясни той.

"Правителствата и страните не бяха готови, въпреки призивите на СЗО от 2008-2009 г. от последната световна пандемия със SARS", добави доц. Околийски. 

"Българското правителство действаше проактивно, а не реактивно. Още от първия момент те сформираха този орган за управления на кризата - Националния щаб, който досега повече или по-малко взима адекватни и правилни решения и води през една доста сериозна криза", коментира представителят на офиса на СЗО у нас.

Има грешки, които се допускат, но който не работи - не греши, смята доц. Околийски.

"СЗО казва да се тества максимално много. И тази база за данни също трябва да се разшири", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Околийски коментира, че мащабът на тестване, който е необходим, не може да се изпълни от нито една държава, защото липсват ресурси и надеждни тестове.

Според него трябва да се намери балансът между PCR тестовете и бързите тестове, чиято надеждност е ниска

"България е част от повечето платформи за споделяне на данни. Имаме платформа в регионални офис за Европа. Това, което не може да се скрие, са смъртните случаи. Даже да не сме установили реалния брой на заразените с Ковид-19. Една страна, даже и да иска, което аз не вярвам, трудно би било да скрие починалите", допълни доц. Околийски.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


2
1 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 4 години
Същите опорки ги прокарват в всяка една държава в която ЛИПСВАТ МАСКИ.Първите две седмици повечето заразени нямат симптоми и не знаят че са болни но могат да заразяват. Ако всички носим маски превантивно, разпространението се ограничава значително. Тоя нарочно се прави на ударен и говори само за ''здрави хора''. Идеята е да няма паника и деморализация. Ако имаше достатъчно маски, всички щяхме да сме задължени да ги носим. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
danikk
преди 4 години
Ползата от носенето на маски е предпазване от здрави ВИРУСОНОСИТЕЛИ! И днес се съобщи, че излекуван не е изписан, тъй като още има вирус в носоглътката. Сигнализирай за неуместен коментар