България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сиди: Без Ковид-19 във ВМРО, НС трябва да гласува важни решения

Депутатът се надява да бъде намерен вариант за дистанционна работа на парламента

02.04.2020 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Неофициалната информация е, че ВМРО няма нито един заразен с коронавирус, обяви депутатът от ВМРО Александър Сиди пред Bulgaria ON AIR. Припомняме, че вчера голяма част от депутатите бяха тествани за Ковид-19, след като бе установена положителна проба на народния представител от ДПС д-р Хасан Адемов.

"България е парламентарна република, работата на Народното събрание трябва да продължи. Дали ще бъде с електронно гласуване или друг начин на подпис... Надявам се резултатите на всички колеги да бъдат отрицателни и да продължим с работата. Народното събрание има да гласува важни решения", заяви Сиди в ефира на "България сутрин".

По думите му има предложение за влизане в пленарната зала по групи, имало и други варианти. Сиди се надява да бъде намерено и правно решение за дистанционно гласуване, което към момента не е възможно, тъй като Конституцията изисква лично присъствие. 

"Биометречините данни не са важни, те не са записани в Конституцията. В Европейския парламент се гласува през служебна поща", отбеляза Сиди. 

Вчера правителството обяви, че ще предложи на Народното събрание удължаване на извънредното положение заради Ковид-19 до 13 май. От кабинета обясниха, че натискът върху здравната ни система може да бъде намален само с по-големи срокове на изолация.

"Удължаването на извънредното положението до 13 май не означава задължително, че мерките ще бъдат дотогава. Няма проблем мерките да отпаднат и на 1 май", коментира депутатът от ВМРО. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК