Има ли още заразени депутати и колко са те?

Обсъждат различни варианти за продължаване на работата на парламента

02.04.2020 | 07:01 Редактор: Тодор Петров
Има ли още заразени депутати и колко са те?

Днес се очаква да стане ясно има ли още депутати, които са заразени с коронавирус и колко са те. В късния следобед излизат резултатите от тестовете за Ковид-19 на народните представители.

Те бяха тествани в сряда, след като стана ясно, че народният представител Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба за Ковид-19. Едва след като излязат резултатите от тестовете, ще се реши как ще продължи работата на Народното събрание. 

Обсъждани са различни варианти. Преобладава мнението за използване на дистанционно електронно гласуване, но има конституционен проблем да се гласува дистанционно в парламента. Конституцията изисква лично гласуване и присъствие в залата. 

Обсъждани са и други възможности, включително гласуване с бюлетини. Карантина на парламента на този етап не стои на дневен ред, но засега не може да се приеме нито актуализацията на бюджета, нито предложението за удължаване на извънредното положение заради пандемията. Предстои да се тестват и служители на НС, които са били контактни с Хасан Адемов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК