България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Дейността на туристическия бранш е скована на 100%

Според Димчо Тодоров схемата 60/40 е почти неработеща

27.03.2020 | 08:17 Редактор: Ивет Арабова

Заради вируса зимният ни туризъм беше предсрочно прекратен, а летният още е под въпрос, призна премиерът Борисов.  За неотложни мерки, необходими за  оцеляване на туристическия бранш, настояват от синдикат "Защита". Те изпратиха своите предложения до премиера и до министъра на туризма. Какви щети отчитат до момента, колко фирми ще фалират и колко хора ще останат без работа?

"Нашият анализ не е пълен, тъй като ситуацията се променя. Сривът е много голям, да не кажа 100-процентов. На практика дейността на туристическия бранш е скована на 100%", каза за "България сутрин" председателят на Българската асоциация на експертите в туризма д-р Димчо Тодоров.

Той не се ангажира с точни разчети на предстоящите загуби, но бе категоричен, че всички в хотелската и туроператорска дейност са с нулева дейност.

"Надявам се ваучерите да се осъществят, това е верният път - да се пренасочат парите на хората за друга дата. Връщането на пари не би подпомогнало толкова бранша, а новите записвания", добави д-р Тодоров.

По думите му, ако всички си изтеглят парите в момента, това би довело до много негативна ситуация в туризма.

"Повечето служители в хотелството и ресторантьорството се освобождават в момента, това ще доведе до много тежки последици. Тази схема 60/40 е почти неработеща система", отбеляза председателят на БАЕТ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК