Туристическите агенции - в криза, искат помощ от кабинета

Според експерти летният сезон е пред провал

13.03.2020 | 19:40 Редактор: Ивет Арабова

Туристическите агенции са в криза. От бранша искат помощ от правителството, за да се справят с изпитанието Ковид-19. Решението според турагенциите е правителството да поеме осигурителните вноски на работодателите в туризма за срок от една година. На този фон анализите на експертите в бранша показват, че летния сезон е пред провал, а голяма част от хората вече отменят всякакви планувани пътувания.

Всяка година Габриел и неговата приятелка решават през пролетта да се отдадат на заслужена почивка. Тази година плановете им да отидат във Велинград обаче се провалят. 

"Във Велинград намерихме изгодна оферта за 4 дена другата седмица от четвъртък до неделя беше планирано. Решихме да откажем, защото предвид случаите на заразени с коронавирус, трябваше да се предпазим, и сега мерките от държавата и просто се наложи", коментира Габриел пред репортер на Bulgaria ON AIR.

От фирмата организатор на екскурзията ще възстановят парите на двойката или ще намерят начин да презаверят почивката им. 

Aнализите на бранша не предвещават нищо положително. 

"Негативният ефект се изразява в спад на продажбите на туристически услуги до 75%. Анулиране на 90 %. Почти 60 % от фирмите са принудени да съкращават работни места", обясни председателят на УС на АБТТА Даниела Стоева.

За да се справят с изпитанието от бранша настояват да се създаде национален икономически щаб и да получат обезщетение от държавата. Рестриктивните мерки вече усещат и хотелиерите и ресторантьорите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК