България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Артисти искат спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор

Вокалистът на П.И.Ф. Димо Стоянов коментира темата в "България сутрин"

26.03.2020 | 10:00 Редактор: Ралица Братанова

Близо 1300 души – артисти на свободна практика и от държавни институции, интелектуалци, редови арт труженици и обикновени ценители на изкуството, са подписали до момента петиция за спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България.

"Откакто започна карантината всичко се прекрати. Абсолютно всякакъв доход спря. Ние сме музиканти и си вадим парите за хляба с концерти", сподели вокалистът на група П.И.Ф. Димо Стоянов в "България сутрин".

По думите му в другите държави се взимат мерки, отпускат се субсидии, но в България на никого от управляващите не му пука за изкуството.

Той сподели, че в момента музикантите правят онлайн концерти, които са безплатни, но всеки, който има желание да ги подпомогне, може да си закупи билет.

"Много вярвам, че всичко, което се случва в момента, ще отмине бързо. Мисля, че сме много добре на фона на другите страни в Европа. Въпреки всичко тази карантина ще оправи нещата", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Стоянов сподели, че П.И.Ф. са завършили половината от парчетата си за новия албум, но заради карантината не се събират и чакат ситуацията да се нормализира.

Петицията върви до 29 март и дотогава се очаква още няколкостотин души да се включат. В нея артистите настояват да започне спешен диалог с независимия културен сектор, който да предотврати ликвидирането на изгражданата с много усилия в продължение на 30 години независима творческа сцена.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК