България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Калфин: Стотици хиляди българи няма да имат доходи

Бившият социален министър разкритикува мерките на правителството срещу икономическата криза

25.03.2020 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Държавата отдели 4,5 млрд. лева в подкрепа на икономиката ни, която е изправена пред тежка криза зарази коронавирус пандемията. Правителството отделя и половин милиард лева за увеличените разходи на три министерства - на вътрешните работи, на здравеопазването и на отбраната. 

България е може би последната държава, която реагира в ЕС и е с най-малък пакет мерки. Според мен те ще бъдат недостатъчни. Не виждам ясен план за действие. Колкото повече се отлагат сериозните мерки, толкова по-скъпо става за една икономика да се справи с последствията. Неслучайно големи суми са заложени - те не се харчат веднага, но се слагат, за да успокоят хората и бизнеса.

Това коментира бившият социален и външен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR. И подчерта, че времето е много важно. Неслучайно всички държави в ЕС са реагирали с десетки и стотици милиарди евро. 

Калфин е на мнение, че има огромна група български граждани, които не са покрити с нито една мярка. Това са стотици хиляди българи, които няма да имат доходи, категоричен е той.

"България има различни източници. Тегленето на дълг е процес, който отнема време, но изтеглен след 2-3 месеца ще бъде с много по-високи лихви, отколкото ако бъде изтеглен сега. Има и други фондове, които може да се ползват. Сумата, която правителството обяви, е по-малка от това, което ни предоставя ЕС. Не виждам напрежение върху националния резерв. Бюджетът има около 7 млрд. лева, които може да се харчат", обясни той в "България сутрин".

Бившият вицепремиер подчерта, че има много фирми, чиито поръчки спират заради ударната криза в целия свят. Пазарът се свива много и резервите на фирмите ще издържат определено време. Няма как обаче да изплащат заплати, без да имат приходи, предупреди Калфин.

Данък печалба за миналата година трябва да се плати до края на март, това никой не го отчита, отбеляза още той. Плащането по фактурата за ДДС по време на извънредното положение може въобще да не дойде, предупреди бившият министър.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК