България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

190 случая на Ковид-19 у нас, младите с тежка клинична картина са 8 (обновена)

Във всички областни градове има зали, които за ден могат да се оборудват като полеви болници

23.03.2020 | 08:24 Редактор: Юлия Христова

190 са вече заразените с коронавирус у нас - повечето са в София, един е в Плевен, изясняват се контактите им. Двама са в тежко състояние в "Пирогов", те са интубирани. Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му младите хора с тежка клинична картина са 8.

"Основната тежест тежест за контрола на хората под карантина пада върху МВР", допълни той. 

Ген. Мутафчийски припомни, че една от първите мерки, които са били въведени у нас, е свързана именно с домовете за възрастни хора. Болшинството от случаите са в подобряващо се състояние, в "Пирогов" оставало критично състоянието на вчера приетия пациент. Във всички областни градове има зали, които за ден могат да се оборудват като полеви болници. Обучения ще има и в Русе, Варна и Пловдив. 

"Нямаме статистики за това каква е преобладаващата кръвна група на заболелите. Трябва да се спрем на схемите за лечение, които са доказали своята ефективност. Разширява се кръгът на лабораториите, които ще работят. Пристигна вчера голямо количество тестове за около 300 000 лева, общият брой на събраните средства е около 800 000 лева. За Италия трябва да минат поне няколко дни да видим дали имаме някаква тенденция на спад", допълни той. 

Още една болница в столицата е под карантина. Пета градска болница е затворена за 24ч, извършва се дезинфекцжия, всички болници, в които има заразени с Ковид-19 ще бъдат дезинфекцирани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК