България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

МВнР опитва да прибере десетки блокирани българи в Мароко и Манила

Призоваваме нашите граждани да не предприемат пътувания, заяви Георг Георгиев

17.03.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

В момента 40 български граждани, организирани в група, искат да напуснат Мароко. Засега обаче няма възможност да напуснат страната. Работи се за разрешение за специални полети, включително чартъри, които да бъдат позволени. Има и блокирани наши сънародници и в Манила, които също са туристи.

Това обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

И уточни, че когато има отменени полети и физическа невъзможност да бъдат проведени такива, държавата няма много опции. Работи се по това да се види какви самолети ще бъде позволено да летят, за да организираме тяхното придвижване, обясни Георгиев.

"Към нас се обръщат постоянно наши сънародници от различни точки. Призоваваме нашите граждани да не предприемат пътувания извън България и да отменят вече планирани пътувания. Ежечасно се променят условията. Само преди няколко дни имахме ситуация с 12 български граждани, които пътуваха от Франция и бяха в невъзможност да преминат от Хърватия в Сърбия. Беше съдействано да минат границата и да се придвижат към България", коментира зам.-министърът на външните работи.

"Надяваме се най-много да продължат търговските връзки. Изключително важно е товарите да продължат да се движат", подчерта той в ефира на "България сутрин".

И увери, че от МВнР комуникират с всички блокирани по границите шофьори, за да съдействат на нашите превозвачи да преминат. Съвкупност от обстоятелства обаче утежнява обстановката.

"Курортите са със закрит сезон. Чужденците следва да се съобразяват с разпоредбите на нашата държава. Няма как да бъде безотговорно позволено те да пътуват", каза още Георг Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК