България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Драганов за пандемията: Туристическият бранш няма да загине

Според него ситуацията ще ни направи по-подготвени и по-опитни

16.03.2020 | 10:20 Редактор: Ивет Арабова

Новата ситуация с коронавируса хвана в крачка и родния туристически бранш, който понася втори тежък удар след фалита на "Томас Кук" през септември. На прага между края на зимния сезон и подготовката за летния - какви са реалностите и как могат да се компенсират хилядите отменени резервации от цял свят заради Ковид-19? 

"Действително зимният сезон приключи тази седмица. Около 2600 туристи имахме в зимните курорти миналата седмица - българи и чужденци. След обявяването на извънредното положение започна затварянето на хотели. Много обаче още работят", каза в разговор по Skype за "България сутрин" доц. Румен Драганов от Контролния съвет на Националния борд по туризъм. 

Според него, докато не бъде въведена пълна забрана за пътуванията, ще има още нощувки.

"Хотелиерите са много притеснени от това да не би да има турист с това заболяване и да се наложи карантина, тревожат се за здравето на персонала. Притеснени са и от това дали въобще да работят и да разпуснат ли персонала", oбясни доц. Румен Драганов.

Той напомни, че някои хотели са отворили вратите си за медицинския персонал.

"Туристическият бранш няма да загине. Положителното е, че туристите искат сигурност. Когато виждат в правителствата на отделните страни какви мерки взимат, това прави света по-сигурен. Ако щабът каже да бъдат затворени хотелите, те ще бъдат затворени. Те са точно в тази дилема - имат отговорност към своя персонал. В петък сме имали 6511 туристи в трите ни планински курорта - Пампорово, Банско и Боровец", добави Драганов.

И бе категоричен, че такива мерки в световен мащаб никога не са били взимани.

"Това прилича на едно гигантско учение по гражданска защита, което ще ни направи по-бързо реагиращи, всеки от нас придобива опит. Ние бяхме забравили какво значи карантина", отбеляза доц. Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение кризата е заварила туристическата индустрия у нас доста разделена.

"Нямаме информация на сайта на Министерството на туризма за броя на нощуващите. Трябва да се разберем като бранш и много бързо да имаме по-голямо единство и повече информация", коментира експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК