България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В очакване на извънредно положение: Какво направиха властите?

Тихомир Стойчев и проф. Антоанета Христова коментират темата в "България сутрин"

13.03.2020 | 10:03 Редактор: Ралица Братанова

Коронавирусът блокира една след друга европейските държави. След като Италия и Дания обявиха цялостна карантина, Франция и Белгия също взимат крути мерки. По предложение на Министерския съвет в България също се очаква да бъде въведено извънредно положение.

"Съществува възможността при такива ситуации Министерският съвет със свой акт да въведе кризисно положение. Можеше да отиде днес със свалените карти и да иска санкции от Народното събрание", коментира експертът по сигурност Тихомир Стойчев в "България сутрин".

Според него българите нямат достатъчно култура в такива ситуации, а освен това пред себе си имаме твърде непознато заболяване дори и за специалистите.

"Неслучайно е това лутане. На практика има две противоположни послания, а не може без тях. Те се налагат от характера на ситуацията - непознат източник, без лекарство, нещо, което се развива много бързо и в същото време очевидно, че никога паниката не е източник на решение на проблема", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея на базата на опасността действията са много бързи и активни.

"Това е една изключителна кризисна ситуация, която може да се превърне в решение. Защото тя изпука всичките проблеми в системата, които до този момент бяха пренебрегвани", допълни проф. Христова. 

Стойчев коментира, че извънредното положение може да позволи мобилизация, както и че държавата трябва да обясни защо се е стигнало дотук - медици и тези, работещи на входа и изхода на държавата, да останат без предпазни средства.

Едно от притесненията спрямо мерките е, че извънредното положение би могло да наруши основни човешки права.

"В последните седмици виждах едно желание на властта да централизира в себе си оперативната демонстрация на способности и възможности. Имаме да наблюдаваме коронавирус в 3 области. Там първо трябваше да бъде въведено локално извънредно положение", смята Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК