fallback

Основната част от инфектираните с Ковид-19 го прекарват безсимптомно

Броят на действително заразените е по-голям, смъртността е по-ниска

12.03.2020 | 09:10 Автор: Наталия Тотева

Говореше се, че Ковид-19 няма да достигне Европа. След като цяла Италия е под карантина и СЗО обяви вируса за пандемия, сериозността на ситуацията придоби нови размери.  

Къде е разковничето на бързото разпространение на коронавируса?

"Инфекцията с коронавирус започна като единични случаи - взривове е Китай. В момента е засегнат целият свят. Основната причина за това е, че една голяма част от инфектираните го прекарват много леко или дори безсимптомно", посочи зам. директорът по диагностично-лечебната и по научната дейност на НЦЗП проф. д-р Ива Христова,за "България сутрин".

Според официалните лабораторни изследвания 120 000 души са заразени с Ковид-19. Броят на действително заразените обаче е много по-голям и смъртността е по-ниска, особено в развитите страни, смята тя.

"Страната беше подготвена. Аз самата участвам в работна група, която обхваща представители на гранична полиция, на ДАНС, на регионалните здравни инспекции. Бяха подготвени предварителни планове при различни ситуации", обясни проф. Христова.

Необходим ни е не само ресурс от болнични легла, но и от медицински специалисти. В момента има хора, които подават оставки - пример е клиниката по белодробни заболявания "Света София".

"Организацията обхваща наличните медицински специалисти. Да, така е, на много места има недостиг, но планът се прави с наличните", каза тя за Bulgaria ON AIR.

"Аз съм убедена, че преди колегите да подадат оставка те ще бъдат оборудвани и до това няма да се стигне", заяви проф. Христова.

Младите хора не са основната рискова група и то по основната причина, че те по правило са със силен имунитет, добави тя. 

"Основното в момента е да спрем разпространението на вируса. Моята прогноза е, че пикът предстои до няколко седмици, а до няколко месеца се очаква епидемията да си отиде", смята проф. Христова.

Най-оптимистичната прогноза за появата на ваксина е една година.

Кое е основното, което различава коронавируса, от всички познати досега заболявания?

Според проф. Христова това е неочаквано бързото разпространение на вируса. Коронавирусът е сравняван със вирусите SARS и MERS, като при първия има едва 8000 заразени при смъртност 10%, при втория смъртност 30%, едва 2000 заразени.

"Ниската смъртност, леките случаи правят тази пандемия огромна. Тя тепърва ще се разпространява още", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback