България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В район "Средец" подкрепят разширяването и поскъпването на "синята" зона

За местата за инвалиди имаме сигнали за злоупотреби, посочи Трайчо Трайков

05.03.2020 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова

"Синята" зона да поскъпне пет пъти - това е едно от предложенията за ограничаване на трафика в центъра на София. Обсъжда се и удължаване на времетраенето на зоните в работните дни и събота, както и да се въведе такава в неделя.

"В понеделник направихме обществено обсъждане с гражданите от район Средец", на което присъстваха и общински съветници. Много силно прозвуча одобрението на живущите в района за разширяването на работното време на зоните, както и за повишаването на цените" каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в ефира на "България на сутрин".

Той посочи, че в момента има много периоди от деня и нощта, в които паркирането е изключително затруднено. 

"Когато преди години е въведена "синя" и "зелена" зона за определени цени, които тогава са гарантирали заемане на местата на зоните около 70-80%, сега местата почти винаги са пълни", допълни той.

И сподели, че много хора смятат, че разширяването на работното време и увеличаването на цените би имало поучителен ефект.

"Този въпрос ще се реши чрез гласуване в Столичния общински съвет до края март. Всички райони са поели ангажимент да представим обобщено предложенията си за въпросите, свързани с паркирането и организацията за движение. Срещата в понеделник с гражданите ни беше неофициална по смисъла на закона, защото няма изготвен проект, по който хората да изразяват официални становища", каза още Трайчо Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Той е поискал от ЦГМ подобрен анализ за всички подзони в район "Средец" - колко са местата за паркиране, колко от тях са служебни, колко от тях са със специален режим. 

"За местата за инвалиди имаме сигнали за злоупотреби", посочи още Трайков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК