България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архитект с интересен проект за новата Национална педиатрия

Да попитаме децата какво си представят, посочи арх. Мелани Качарова

05.03.2020 | 08:19 Редактор: Ралица Братанова

Лекари, архитекти и родители протестираха пред здравното министерство в София под мотото "Не искаме болница от миналото".

Недоволните настояват да се отмени обществената поръчка за бъдещата Национална детска болница, която е предвидено да се изгради върху строеж, започнал преди 40 години. Те се обърнаха към властта и обществото с отворено писмо. 

"Имаме европейски норми за проектиране, на които тя трябва да отговаря - трябва да има повече асансьори за евакуация, нещата са твърде много. Опасно е за детско лечебно заведение. Защо училищата и детските градини са нискоетажни?", коментира арх. Мелани Качарова в "България сутрин".

Тя допълни, че в проекта, който разработва, предлага болница от павильонен тип с нискоетажна структура, която да бъде безопасна за децата и тяхната евакуация при инцидент.

Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ попита в отвореното писмо как така преди 16 години въпросният градеж е бил неизползваем, а сега изведнъж станало възможно да се завърши успешно.

"При положение, че преди 16 години сградата е обявена за негодна, при никаква реконструкция, не мисля, че може да стане такава изведнъж", заяви Качарова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея най-важното преди проектирането на такава болница е да попитаме децата каква е тяхната представа за болница, а не да ги вкарваме в сграда, която допълнително да ги стресира. 

На 9 март протестиращите ще се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК