България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нереално е спечелилите от лотарията да си получат парите, твърди юрист

Няма как това да стане в конкуренцията на държавата, посочи адвокат Валя Гигова

04.03.2020 | 10:23 Редактор: Тодор Петров

Лотарийните билетчета вече са в историята. Много хора обаче ще трябва да водят съдебни битки и да се надяват на чудо, за да получат парите си от печалбите.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана. Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

И поясни, че при многомилионните претенции на държавата към "Национална лотария" АД, то няма как частно-правни субекти и физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", подчерта тя в студиото на "България сутрин".

Юристът е на мнение, че би следвало да има гаранционен фонд, който да гарантира възможността на спечелилите да получат сумите си. Но такъв фонд не е предвиден в Закона за хазарта. 

От думите на адв. Гигова стана ясно още, че същото се отнася и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите до отнемане на лиценза и прекратяване на дейността. Законът казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им. 

"Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват", поясни гостът на Златимир Йочев.

Адв. Гигова допусна, че вероятно ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И отбеляза, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК