България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-шефът на БЛС за заразите: Обществото да не разчита само на лекарите

Хората от оперативния щаб заслужават адмирации, каза д-р Николай Брънзалов

04.03.2020 | 10:02 Редактор: Наталия Тотева

Броят на заболелите от втората вълна грип "Б" расте. Същевременно към момента няма доказан случай на заразен с коронавирус у нас, но от ВМА обявиха днес, че вероятно има заболели, които все още не са установени.

"Ако разчитаме само на лекарите и медицинските специалисти да се справят, без обществото да даде от себе си много, за да бъде овладяна която и да е епидемия, не бих казал, че съм оптимист по въпроса", коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Той припомни инициативата, започнала през 2019 г., да се ваксинират хората над 65-годишна в България.

"В моята практика забелязвам много по-малка заболеваемост", твърди заместник-председателят на БЛС.

Относно родителите, които водят децата си на детска градина, когато са болни, Брънзалов смята, че това граничи с престъпно поведение.

"Когато един родител заведе болно дете с въздушно-капкова инфекция в детската градина и децата заболеят, какво прави той? Тези деца са малки, те ще се разболеят, родителите им ще ползват болнични листове", смята той.

Според д-р Брънзалов така ще бъдат похарчени безсмислени пари, които могат да бъдат спестени на хората.  

Освен че сезонният грип настъпва, имаме и хора, които се връщат от потенциално рискови държави и са принудени да се изследват за коронавирус. Това води до изчерпване на медицинските ресурси. 

"Хората от оперативния щаб заслужават адмирации. В крайна сметка заболял от коронавирус в момента няма. Всеки, който е фибрилен, не е с опасната инфекция, наречена Ковид-19, а си е просто заболял от грип", обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR

И подчерта, че клиничната картина на заболяванията е една и съща, макар да има разлики в протичането, както и спрямо възрастите, които засяга. Докато от грип най-много боледуват малки деца, това не може да се каже за коронавируса, който е типичен за коморбидни пациенти със сериозни хронични заболявания.

Продължават полетите между България и Италия. Как да знаем, че хората, които се връщат от чужбина, се изолират от останалите и се изследват за потенциална заплаха?

"Ето тук е моментът да покажем колко сме зрели като общество. Защо трябва да ни следят? След като всички медии обясняват, след като си се върнал от рискова страна, в която има коронавирус, че трябва директно да си отидеш вкъщи и да се самонаблюдаваш", каза зам.-председателят на БЛС.

Д-р Брънзалов е на мнение, че коронавирусът не е особено опасна инфекция, а става въпрос за едно инфекциозно заболяване, което протича като баналния грип. Според него сме готови да овладеем коронавируса, ако такъв дойде в България. Това, което трябва да подобрим, е самоконтрола на обществото, дисциплината.

"Създаден е алгоритъм, отворена е нова клинична пътека за такива пациенти. Административните мерки, които трябва да се вземат и пътят на един евентуален такъв пациент са начертани", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК