fallback

Георги Димов: Ердоган използва мигрантите, за да рекетира ЕС

Дипломацията винаги има ходове, понеже обратното на дипломацията е много страшно, посочи той

04.03.2020 | 09:10 Автор: Наталия Тотева

Сложна и непредвидима остава обстановката по границите на България, Гърция и Турция, след като Реджеп Ердоган отвори вратата на хиляди мигранти след военни действия в Сирия. ЕК ще подпомогне Гърция със 700 млн. евро заради бежанския натиск

"Бежанците и по-скоро мигрантите, защото те повечето са мигранти, се използват от Ердоган първо като коз да рекетира Европейския съюз и включително България, Гърция и т.н. И сега в момента, дори още по-страшно - като оръжие. Поради простата причина, че в Сирия турското оръжие е недостатъчно - не може да се справи с Русия. А Русия никога няма да остави сама Сирия", каза бившият консул на България в Одрин Георги Димов в "България сутрин".

По думите му дипломацията винаги има ходове, понеже обратното на дипломацията е много страшно. Сега военното противопоставяне се извършва по съвсем нови механизми и по съвсем други способи, отбеляза Димов.

Припомняме, че 34-ма турски войници бяха убити при атака в сирийската провинция Идлиб. Турция отговори със свалени самолети на правителството в Сирия, а Ердоган поиска от Путин Русия да спре да подкрепя Башар Асад.

Русия е готова да участва в разрешаването на ситуацията с мигрантите в Европа, но няма да прекратява борбата с терористите в Сирия, отговори руският външен министър Сергей Лавров

Георги Димов определи като сложни отношенията между Москва и Анкара в Сирия.

"А те са сложни, понеже техните изходни позиции и интереси са коренно противоположни. Турция иска да свали от власт сегашния президент Башар Асад и на негово място да "монтира" правителство на "Мюсюлманските братя", заяви Георги Димов за Bulgaria ON AIR.

Според бившия консул на страната ни, Турция иска също да прочисти границата си със Сирия от кюрди и други етнически сирийци, а на тяхно място да засели туркомани. Друга причина, поради която Турция иска да е в региона, било подходящото трасе за енергийни източници. 

"Русия е там по покана на сегашния президент Башар Асад. Понеже благодарение на него и благодарение на баща му - Хафез Асад, тогава имаше един 20-годишен договор. Москва осъществи отколешната си мечта, още от Руската империя, за излаз над топлите морета", обясни Георги Димов.

Той подчерта, че България играе в европейския отбор и не може да играе в друг. 

Относно думите на Ердоган, че не иска 1 млрд. евро, според Димов турският президент се надява на повече.

"Първоначално споразумението, което беше между ЕС и Турция от 18 март, 2016 г. срещу ангажиментите на Турция по отношение на бежанците, Брюксел се съгласи да отпусне 3 млрд. евро помощ на Турция, което е правилно. След това по време на нашето европредседателство във Варна имаше среща на високо равнище - там бяха договорени още 3 млрд. Тези дни, на различни поводи, различни европейски лидери загатнаха, че може би ще има още 3 млрд.", обясни Димов, който смята, че Ердоган ще поиска поне още 2 млрд. евро.

Бившият ни консул в Одрин коментира, че Европа се лута. Според него качеството на съвременните лидери не е на предишното ниво. 

Трябва да направим едно разграничение между бежанци и мигранти, отбеляза Димов. Според него начините на преминаване на държавната граница са два - законен и незаконен. "Незаконният е престъпление ", добави Димов.

И поясни, че по руски данни има 130 хиляди мигранти, които Турция иска да вкара в Европа.

"Ако те влязат законно, няма никакъв проблем. Ако притежават нужните качества да се интегрират, както Германия иска, също няма никакъв проблем", каза дипломатът.

Според Димов подслон в страната ни може да получи човек, който е бежанец и може да докаже, че бяга. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback