България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Андрей Пантев: Патриотизмът днес е професия, субсидия

Доброто е изконната индикация за това какъв си, не националността, посочи той

03.03.2020 | 12:57 Редактор: Юлия Христова

142 години от Освобождението на страната ни. Какво не знаем за 3 март?

"Има окупация и окупация, но различните гледни точки са въпрос на интерпретация", каза в "България сутрин" историкът проф. Андрей Пантев и допълни: "При нас е в повече вирусът на безсмъртната българска неблагодарност".

Никой не воюва без мотиви, отбеляза той. В момента Русия много приличала на България след Първата световна война. 

"Нашият колективен имидж в очите на света не е на народ, който се държи признателно, не е на народ, който има колективно достойнство. Такова почти братоубийствено разделение няма никъде. Няма лек, не вярвам, че тази ненавист ще бъде преодоляна", каза още проф. Пантев за Bulgaria ON AIR

"Патриотизмът днес е професия, субсидия. Не си ли чул бабина песен за войводи, никой няма да те направи патриот", обясни той.

Историкът коментира също и напрежението с мигрантите по границата между Турция, Гърция и България

"Нали идеята беше за свободно придвижване, заради един терорист да оставим оставим 1000 деца да умрат...?! Има и дегизирани, но това е отвратителен отпор - армията да защитава границата от жени, които носят децата си. Има особени войни, Освободителната война е била такава за времето си. Аз не се гордея, че съм българин, а какъв човек съм. Доброто е изконната индикация за това какъв си, не националността", категоричен беше проф. Пантев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК