България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за коронавируса: Няма да издържим дълго без нито един случай

Вирусът не може да бъде спрян, но не трябва да се всява паника, подчерта доц. д-р Андрей Чорбанов 

28.02.2020 | 10:56 Редактор: Тодор Петров

Кое е по-страшно - коронавирусът или завръщащият се в страната ни грип? 

Не е лесно да се каже кое е по-страшно, защото историческо погледнато грипът е предизвиква пандемии с милиони жертви по света. Не трябва да бъде подценяван нито един фактор, който представлява обществена опасност. Напрежението не се отразява добре на нашите здравни власти. Не трябва да се всява паника, а от друга страна хората, които са отговорни за правилното информиране на населението, да подхождат с разбиране, че далеч не всички са професионалисти.

Това обяви ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. д-р Андрей Чорбанов в студиото на "България сутрин".

Коронавирусът

"Не е нещо по-различно от това, което се случва с грипа всяка година. Това са тип заболявания, срещу които все още световната общественост няма адекватни мерки - мерки, които директно да въздействат. Коронавирусът е нов, идва от източник, който е нетипичен за хората. Този тип вируси изобщо не обичат екстремни температури - нито много студено, нито много топло", посочи доц. д-р Андрей Чорбанов.

Според него по случайност все още няма случай на заразен с коронавирус у нас. Няма как държавата да каже "вирусът не може да бъде спрян", защото той не може да бъде спрян, настоя специалистът. По думите му огромният брой случаи не са установени, кацайки на летището, а чак впоследствие в домовете си. 

Няма потвърдени случаи на коронавирус у нас. Това обявиха тази сутрин от кризисния щаб. Днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените в последната нощ пациенти в инфекциозните болници.

"Разбира се, че може да има носител на вируса у нас, но ние още да не знаем", категоричен бе доц. д-р Чорбанов. 

"Няма как да се скрие дълго нещо такова. Не мисля, че дълго време ще удържим да нямаме нито един случай, разпространението в Европа е голямо", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че огромният брой хора изкарват това заболяване без симптоми. А при този тип вируси, които се размножават по въздушно-капков път, един човек може да зарази десетки. Така че може да се очаква бързо разпространение, но това не трябва да е причина за паника, настоя ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН.

"Няма специфични лекарства за този тип вируси.  Лекарите се борят с възпаления - терапии, които спират допълнителното усложнение. Не бих сложил маска, ходейки навън по улиците на София", каза за финал доц. д-р Чорбанов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК