Атакува ни втора грипна вълна, заразените са 2 пъти повече

Проф. д-р Тодор Кантарджиев препоръча прием на витамин Д и използване на маски или шалове

26.02.2020 | 11:20 Редактор: Тодор Петров

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви, че има нова грипна вълна у нас. 

По думите му доказаните случаи на грип Б в последната седмица са 2 пъти повече от случаите на грип А. 

"С идването на пролетта нещата се изместват към грип Б и очакваме увеличено разпространение на грипни вируси Б. Препоръчваме на хората витамин Д и всички мерки, които се взимат по време на пика на грипната епидемия - ограничаване на контактите, миене на ръцете и шалове, ако няма маски", коментира той.

С 225 отсъстващи ученици започна учебният ден за столичното 119-то училище.

"В последните седмици се наблюдава повишаване на заболеваемостта сред началния курс и някои родители пращат децата си температура, с хрема или недоизлекувани", добави медицинската сестра в училището Цвета Балева.

Родителите обяснявали, че нямали избор освен да пуснат децата си болни в клас. Директорът отправи апел към децата да мият ръцете си редовно. 

"Децата е редно да бъдат здрави вкъщи и тогава да се връщат здрави в училище, а не поизлекувани да идват в учебните занятия, като се предава и поема от вируса и започва ново боледуване, така че ги чакаме здрави на училище", коментира класният ръководител Соня Йордакиева.

Обявяването на грипна ваканция става по преценка на регионалните управления по образованието. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК