България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Спор: Превземат ли заведения незаконно столичния бул. "Витоша"?

Коментар на Борис Бонев и Ричард Алибегов

27.02.2020 | 10:01 Редактор: Ивет Арабова

Пешеходната зона на София беше ремонтирана наскоро и по нея през топлия сезон е пълно със заведения. Законни ли са те?

"Настоявам да бъдат спазвани правилата и всеки да може да ползва свободно улицата. Част от заведенията бяха блокирали хидранти, пейки. Имам съмнения за разрешителните, с които са допуснати тези заведения", каза в студиото на "България сутрин" общинският съветник Борис Бонев.

Той публикува в страницата на "Спаси София" във Facebook клип, в който показва строителство на лятна градина на бул. "Витоша".

"Получавахме сигнали от граждани за огромните изкопи, това е в участък от улицата, който все още e w гаранция. Има излян бетон. Поисках проверка, все още не са ми известни резултатите. Мой сътрудник е поискал документацията на всички заведения на булеварда", добави Бонев.

Общинският съветник призова хората да отидат на място и да преценят дали това е преместваем обект.

"Всички постройки на "Витоша" са с издадена документация. Въпросното заведение, което разбунва духовете, е одобрено от главния архитект. Странно е, че г-н Бонев не може да се сдобие с тази документация", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на заведенията Алибегов.

Той бе категоричен, че не е вярно, че строежите не се проверяват от институциите.

"Всички конструкции са с документация от главния архитект. Има 2 спорни постройки, които са в съда. Всичко друго, което работи, е проверено хиляди пъти от институциите. Ние не сме самонастанили се. Община "Средец" може да има само проверяваща функция", обясни Алибегов.

Борис Бонев отговори, че в качените документи пише, че това е разрешение за поставяне на слънцезащитна тента.

"Витоша" е най-яркият пример за това какво става, когато имаме слаби институции и много напорист бизнес. Имаше случаи на пейки, които попадат в заведението, дървета, на които са закачени телевизори. Не трябва да се премахват заведенията по "Витоша", но да бъдат приведени в ред и да имат унифицирана визия", смята Бонев.

Алибегов добави, че е входирано предложение в Столичната община преди година да се плаща на квадратен метър двоен наем на такива, които имат такива слънцезащитни тенти. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК