България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изчезналите мъже под Ботев били лошо екипирани

Шефът на ПСС: Последно са ги видели в 4 часа в сряда

07.02.2020 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова

Подновиха акцията по издирването на двамата старозагорци, изчезнали под връх Ботев. Спасителни групи днес продължават да търсят 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриян.

"Няма нова информация, от 6 часа сутринта наши екипи са там, включи се и още един отряд и две кучета от София и Пирдоп. Допълнително сме разширили района на търсене. В началото нямаше никаква информация", каза в студиото на "България сутрин" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Той коментира, че връзката с хижите е била много трудна, но са разбрали, че последно в 4 часа в сряда са видели двамата мъже. Те са пренощували в заслона на връх Ботев във вторник и на следващия ден са тръгнали с други двама души да слизат към Паниците. Стигнали са до местността Параджика. Там за последен път са засечени техните телефони, след това е изгубена връзка с тях. Другите двама души, които са вървели с бащата и сина ги изоставили, защото се движили бавно. 

"Има доста колиби в района, един-два заслона. Последната информация е, че те са се загубили и се връщат", разясни Нешев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му двамата никога не са били в този район, не са били и добре екипирани, синът дори не бил с раница, а със сакче.

"Всички, които са ги видели, казват, че екипировката им не е подходяща за този сезон. Независимо, че непрекъснато говорим какво да се прави, всеки такъв инцидент е заради неспазване на тези правила", категоричен бе шефът на ПСС.

Нешев обясни, че няма проблем да се ходи в планините, но отправи следния апел - ако се чувстваме несигурни, по-добре да не тръгваме. 

"При нас става дума за оперативни доброволци. Това е служба, която се вдига в момент на действие. Всеки планински спасител минава обучение. Държавата трябва да определи регламента, по който да се случва спасяване с хеликоптер. Инвестицията не е толкова голяма", посочи Нешев.

Два дни в планината времето е било изключително лошо със снежни виелици и температура от минус 15 градуса. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК