България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Лекари ще алармират за агресивни пациенти чрез горещ телефон

Медиците ще имат право да откажат помощ на агресивни хора

05.02.2020 | 09:25 Редактор: Ралица Братанова

Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела.

"Ще създадем горещ телефон на сайта на БЛС до края на месеца, на който колеги от цялата страна ще могат да докладват за насилие срещу тях. Досега споразумението беше само за спешните центрове, сега включваме всички кабинети и медицински центрове", обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в "България сутрин".

Освен това лекарите вече могат да откажат помощ на пациенти, които са агресивни. Мярката идва след нова серия нападения над медици. 

"Във взаимоотношението лекар - пациент на първо място стоят етичните норми на лекаря да помага. Чак тогава отиваме в случаите, в които самият пациент няма доверие и унижава, или се отнася с увреждащо поведение спрямо своя лекар", посочи д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му става въпрос за отказ в случаи, при които тези взаимоотношения са продължителни - например с общопрактикуващите лекари, но категорично това не би трябвало да застрашава живота на пациент.

Според него в държавата ни трябва да има регистър на неблагоприятните изходи от лечението, защото лекарите твърде често са обвинявани в грешки без да са виновни.

"Допустимо е да има неблагоприятен изход, защото това е медицина. Но невинаги се касае за лекарска грешка", категоричен бе Маджаров.

Той е на мнение, че има празнота в законодателството ни, но не е проблем да копираме добрите практики от други държави.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК