България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Баритонът Владимир Стоянов: Пожелавам си да не мисля, че съм много добър

Той излиза в ролята на Риголето пред родна публика в Софийската опера

03.02.2020 | 09:55 Редактор: Ивет Арабова

"Колкото човек е по-добър, толкова по-често той смята, че не е добър. Това съмнение те кара да вървиш напред. Вредно е да мислим, че сме постигнали всичко, затова си пожелавам да не си мисля, че съм много добър", каза в специално интервю за Bulgaria ON AIR прочутият български баритон Владимир Стоянов.

Той ще изпълни ролята на Риголето в едноименната опера на Верди утре в Софийската опера. В края на миналата година Стоянов беше удостоен с почетното звание "Рицар на Верди". 

От малък обичал да пее и да свири на музикални инструменти.

"Пеех в един детски хор, което не беше много популярно за момчетата тогава. Ролята на Риголето значи много за всеки оперен баритон. Това е операта, която е най-трудна технически и от музикална гледна точка", сподели Владимир Стоянов.

Той разкри, че най-сигурен в себе си се чувства на сцената.

"Българската публика ти дава това, което ти дава домът. Публиката в София ми е много любима, носи едно зареждане с енергия", допълни Стоянов.

През 70-те години е учредена титлата "Рицар на Верди", клубът е базиран в Парма, в близост на който град е роден Джузепе Верди.

"Между носителите на тази титла са най-големите имена в операта. За мен е голяма чест, аз съм единственият българин, който е носител на тази титла", подчерта Владимир Стоянов.

"Сивилският бръснар" - с тази опера баритонът описа своя живот.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и оператора Васил Миланов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК