България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Росен Миланов се завръща на родна сцена с "Реквием" на Верди

Той сподели, че родината е любимото му място

11.12.2019 | 09:45 Редактор: Ивет Арабова

Диригентът Росен Миланов се завръща на родна сцена. На 12 декември българската публика ще има редкия шанс да чуе изпълнение на маестрото. Заедно със Софийската филхармония ще изпълнят "Реквием“ от Верди. 

"Специално в моя случай аз знаех кой съм още на 6 години. Знаех точно на какво ще ми бъде посветен животът, знаех как да го постигна. Знаех, че нищо в живота не става с магическа пръчица, ами е продукт на целенасоченост и много труд. "На 6 години започнах да свиря на цигулка, след това имах възможността да пея в детския радиохор.Имах прекрасни преподаватели, които ми откриха кръгозора за много неща", сподели Росен Миланов в интервю за Bulgaria ON AIR.

Миланов завършва Държавното музикално училище в София и Музикалната академия. След това заминава за Америка. 

"Аз заминах през 1990 г., бях на 25 години. Току-що бях завършил всичко, което можеше да бъде завършено в България като образование, но някак си не се чувствах достатъчно подготвен", разказа той.

Точно заради това свое чувство маестрото следва и в двете най-престижни музикални училища в САЩ - "Джулиард" в Ню Йорк и "Къртис" във Филаделфия. А през годините е дирижирал оркестри в цял свят - в Кълъмбъс, Принстън, Охайо и Чаутакуа. Отскоро е музикален директор на оркестъра на словенската радио и телевизия. 

"За да стане един човек музикант и диригент, преди всичко е необходимо човек да има голямо натрупване на информация, защото интерпретираме тип музика, който съществува повече от 500 години. Предполага се, че всяко следващо поколение трябва да наследи това, което е създадено преди нас", сподели още Росен Миланов.

Най-харесвано произведение маестрото няма, но родината остава любима сцена, любимо място. 

"България е много специална, защото тази зала за мене е като един музикален храм – тук съм се формирал като музикант, толкова много концерти съм чул в тази зала като ученик като студент не съм пропускал концерт", разкри Миланов.

Росен Миланов заяви, че е важно хората да имат цел и да правят всичко в сегашно време, а не в бъдеще. 

"Реквием" на Верди е много специално произведение. Много е силно, защото е много просто. Не е нужно едно такова послание да бъде изразявано с много думи. Верди го казва с такава простота, че всеки може да го разбере. Малко са произведенията, които могат да въздействат на такъв широк спектър", сподели диригентът.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и оператора Павел Павлов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК