''Рицар на Верди'': Владимир Стоянов отново пред българска публика

През октомври миналата година баритонът беше удостоен с почетното звание

31.01.2020 | 19:38 Редактор: Юлия Христова

Прочутият български баритон Владимир Стоянов ще изпълни ролята на Риголето в едноименната опера на Верди на 4 февруари в Софийската опера. В края на миналата година той беше удостоен с почетното звание "Рицар на Верди“. За емоцията след такъв приз разказа самият той пред Bulgaria ON AIR.

Риголето е една от коронните роли на Владимир Стоянов, с която той винаги е покорявал оперната публика. 

"Това е операта, която е най-трудна технически от вокална гледна точка и от актьорска, съчетани тези две неща правят персонажа толкова сложен и предизвикателен. Предизвикателството е голямо, защото там трябва да се предаде голяма енергия на публиката. Когато човек успее да се справи, идва и удовлетворението. Затова предизвикателството е интересно", разказва той.  

Българинът, интерпретирал персонажи в 20 от 27-те опери на Джузепе Верди, отново гостува в Софийската опера. Споделя, че българската публика му е любима. 

През октомври миналата година баритонът беше удостоен с почетното звание "Рицар на Верди“ на концерт в Парма. Наградата се дава от "Клуб на 27-те“. Той е съставен от 27 души, колкото са и оперите на Верди. 

"И тази награда започва да се дава по тяхна преценка на един артист със световна известност, който е популизатор и изключителен интерпретатор на тези опери и това е мотивацията, за която е дадена и на мен. Не се дава всяка година", казва Владимир Стоянов.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК