България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Воля": Имаше основателни притеснения за Еврозоната преди решението

Ако някоя страна от ЕС поиска курсът да бъде променен, България ще се оттегли от ERM II

30.01.2020 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова

България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента. Ако някоя страна от ЕС поиска курсът да бъде променен, България ще се оттегли от механизма ERM II.

Не само, че го подкрепихме, но това беше идея на "Воля", която ние изложихме пред останалите колеги на председателския съвет. Тя беше възприета и днес вече беше материализирана. Не би следвало да имаме притеснения, имаше основателни притеснения преди това", каза депутатът от "Воля" Пламен Христов в предаването "Денят ON AIR".

Той сподели, че са имали достатъчно основания за притеснение преди това и неслучайно е била всята паника.

"Начинът, по който управляващите се опитаха да изпълнят това изискване за влизане в ERM II, беше направен по начин който буди съмнения. С това решение на НС се даде мандат за преговор при точно определено условие, а именно точно фиксиран курс", каза още той.

Депутатът допълни, че това решение е кратко и недвузначно. То е едно ограничение, един лимит, който се дава на преговарящите - финансовият министър и гуверньора на БНБ, които ще преговарят от името на България. Ако те не успеят да договорят тези параметри при точно този курс-  те нямат право да договрят нищо друго, освен ако Народното събрание не гласува това.

Той каза още, че ако друга страна изиска нещо друго, нашите преговарящи, които сме изпратили там - нямат право да го приемат без НС да каже "Да".

Пламен Христов коментира и четвъртия вот на недоверие на БСП, който е поредният неуспешен.

"Воля" беше партията, която до последно пазеше мълчание по този въпрос, защото ясно и категорично заявихме, че разменната монета за нашата подкрепа било за едните или за другите, е ясна и работна програма за спасяване на Перник и разрешаване на кризата там. До последно това не го получихме нито от ГЕРБ, нито от БСП", категоричен бе той.

Депутатът от "Воля" посочи, че БСП, които внесоха вота на недоверие, не са били готови да поемат отговорността да доизкарат мандата и да решат проблема на Перник.

"На нас не ни остана друга алтернатива, освен да се разграничим и да гласуваме "въздържал се". Гласовете на "Воля" не бяха решаващи. Нашата партия взе решение да покаже, че се разграничата и не дава подкрепата си нито за БСП, нито за ГЕРБ, защото те са едно и също", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото