България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петиция иска закупуването на поне 4 медицински хеликоптера

С такъв тип линейка може да се реагира до 10 минути след настъпването на инцидента

30.01.2020 | 10:08 Редактор: Искра Ангелова

България продължава да е единствената държава в ЕС, която няма хеликоптер-линейка за спешна въздушна помощ. Над 3000 българи създадоха петиция за закупуването на поне 4 медицински хеликоптера. 

Тази седмица Банско беше домакин на Световната купа от алпийските ски, а за безопасното провеждане на състезанието въздушните линейки бяха наети от Словакия, които в събота се оказаха жизненоважни за спасяването на човешки живот. 

В София се намира една от малкото хеликотерни площадки. Тя е собственост на частна болница.

"Написах петицията заради инцидента в Банско, където трябваше словашки хеликоптер да се намеси, за да спаси пострадал алпинист. Дадох си сметка, че тези въздушни линейки са животоспасяващи, а животът няма цена ", каза организаторът на петицията Владимир Христовски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че такава въздушна линейка ни е необходима, а като страна членка на ЕС трябва да имаме всички възможности за оказване на незабавна помощ.

"Борисов обеща в края на миналата година, че такъв хеликоптер ще бъде закупен през 2020 година и че средствата от 20 млн. са вече осигурени. Това са европейски средства", каза още Христовски.

С петицията си те напомнят за този поет ангажимент и твърдят, че не искат само един хеликоптер, а колкото са необходими.

Данните сочат, че с такъв тип линейка може да се реагира до 10 минути след настъпването на инцидента.

"Абсолютно необходимо е да има такава авиация. Тя съществуваше преди години, съществуваше и преди 6 месеца. Тази площадка е спасила немалко човешки животи", сподели Андрей Марков, който е управител на болницата с хеликоптерна площадка в столицата.

Според него проблемът не стои само при планинските служби.

"Ние имаме огромен пътнотранспортен драматизъм при ПТП. При тях загиват основно млади хора. Нещо, което не бива да си позволяваме, защото ние сме страна, която вече остава без младите", допълни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК