България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Недосегаем ли е президентът?

Коментар на проф. Румяна Коларова и Юлий Москов

28.01.2020 | 09:56 Редактор: Искра Ангелова

Конституционният съд образува дело по питане на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на Румен Радев и Илияна Йотова. Обвинител номер едно попита кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета му. 

"Никой никога не е говорил за държавна измяна на президента Радев, това е спекулация. Главният прокурор отправя питане напълно в неговите конституционни правомощия. А причината е ясна - Конституцията не дава конкретност на тези свои текстове. Най-недосегаемият човек в държавата не е Иван Гешев, когото всички оплюват, а е президентът, независимо кой е", каза журналистът Юлий Москов в ефира на "България сутрин".

Политологът доц. Румяна Коларова смята, че президентът не е недосегаем и е хубаво да се регламентира тази дейност: "Конституционният съд може да каже, че такъв тип финансови разследвания срещу президента противоречат на Конституцията. Има многократни запитвания за дефиниране за правомощията на президента."

Тя коментира и поредния вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" и отбеляза, че до края на този мандат ще има още много такива.

"В момента по-драматично преживяваме тази криза, макар че всички кабинети на Борисов преминаваха през подобни кризи. Нито едни предсрочни избори не бяха предизвикани от разпад на парламентарното мнозинство. Този кабинет ще си отиде, когато те решат", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Юлий Москов добави, че управляващите търсят решение на всички проблеми, които има в държавата, а на повечето проблеми го намират.

"Винаги съм се възхищавал на безкрайно късата памет на българите. Водната криза в София през 1995 г. беше много по-страшна. Сега никой не си спомня за нея", допълни той.

Двамата не пропуснаха да коментират и водната криза в Перник, която предизвика трус в държавата. 

"Проблемът в Перник не е в питейната вода, а индустриалната вода. Ако трябва да се гарантира някакъв достъп и водопровод, той не трябва да се плаща с парите на данъкоплатците за питейната вода, а трябва да се плаща с парите на бизнеса за индустриалната вода", категорична е проф. Коларова.

А Москов попита защо никой не споменава кой е собственикът на "Стомана-Перник" и чие име се свързва с него.

"До този момент всички правителства си отиваха послушно или безпомощно, когато бизнесът, който беше обслужван с публичните пари, решаваше да разклати ситуацията", допълни политологът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК