България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борба с некоректните търговци: Блокират сайтове с фалшиво съдържание

От КЗК обясняват, че санкциите стигат до 10 000 лева при първо нарушение

27.01.2020 | 08:52 Редактор: Ивет Арабова

Ще бъдат ли блокирани сайтовете на некоректните търговци?

"За да може фалшиво съдържание да бъде премахвано онлайн, е необходимо органите на ниво ЕС, дори и на глобално ниво да могат да обменят информация. Най-добрият вариант е това трансгранично сътрудничество да се разгърне в по-голям мащаб", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той разкри, че има предвидени санкции, които могат да стигнат до 10 000 лева при първо нарушение и до 20 000 лева при второ.

"Потребителите ще са защитени дори да не бъде установено кое лице стои зад некоректната онлайн практика. Ние и сега проверяваме, както по сигнали на потребители, така и по време на кампании. Установявайки някакво нарушение, сега имаме и стъпка напред - да се преустанови хостването и това нещо да го няма в ефира", коментира Маргаритов.

По думите му основно ще се контролира за нелоялни практики, при които потребителят е заблуден.

"Няма качествено различие в това, което Комисията ще изпълнява занапред", изтъкна Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че миналата година жалбите в КЗП са намалели и за първи път не са се увеличили.

"Има нарушения при онлайн търговията, които са извършени неумишлено, а заради непознаване на правилата. Кумулирането на процента намаление е некоректно. Законът казва, че трябва да се анонсира процента намаление от старата цена", допълни Димитър Маргаритов.

И призова потребителите да гледат реалната цена, която плащат, а не толкова процента на намаление.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК