България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите обвиняват политиците, но не искат предсрочни избори

Вотът на недоверие е наказание за управляващите, каза Първан Симеонов

24.01.2020 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите се събират за дебатите по четвъртия вот на недоверие към кабинета "Борисов". Те ще обсъдят какво е доверието в управляващите и може ли друг да се справи с проблемите. 47% от българите обвиняват политиците за водната криза в Перник, а 27% са на противното мнение.

"Хората не вярват много в честността на изборите. Един от изводите в годишника, който аз пиша, когато през декември попитахме хората честни ли бяха изборите, нямаше много голямо убеждение. Всичко, което се случи около тези избори, остава впечатление в много хора, че не са най-добрите", каза социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че тези индикатори се следят постоянно в последните 2-3 години и в българите не е имало голямо желание за предсрочни избори. 

"По време на "Апартаментгейт" се бяха сближили границите, само 2 пунка беше разликата между тези, които искаха и тези, които не искаха предсрочни избори - 40% искаха, а 38% не искаха", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Социологът добави, че вотът на недоверие е наказание за управляващите, а изборите са моментът, когато опозицията трябва да предложи своя план.

"Това е доста важен успех за опозицията. Защо е успех? Много хора са загърбили политическото си пристрастие и ненавист към БСП, казват, че вотът е справедлив. Това са "сини" фенове, фенове на Слави Трифонов, че дори и хора, които са дистанцирани от политиката", каза още той.

Според него при предсрочни избори ГЕРБ отново ще бъде лидер, но с малка преднина. По думите му нито "Воля", нито "Атака" имат ясен план, а ВМРО доста успешно лансира много темата за тютюнопушенето.

"За Слави Трифонов не съм сигурен каква точно политика ще държи в парламента, там не бих изключил нищо. Последните години доста добре си подаде топката с Борисов. Директно партньорство трудно, но може да се измисли друго", каза още Първан Симеонов.

Социологът не пропусна да коментира и темата с новия законопроект за хазарта, предложен от Валери Симеонов.

"Много абсурдни аргументи се чуват по темата за лотарията. Когато законът е дал възможност на един човек да прави нещо, те го изкарват лош заради това. След това се канят да променят закона, узаконявайки допълнително тази вратичка, явно, за да подготвят почвата за държавен монополист. Футболните отбори в условията на капитализъм, който градим 30 години, са търговски дружества", каза още Симеонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК